Olivier Garnier

Olivier Garnier

 

Olivier

Olivier Garnier (°1984) begon viool te spelen op 4–jarige leeftijd aan de muziekacademie van Turnhout. Daar volgde hij vioollessen volgens de Suzuki–Methode bij Jeanne Janssens. Toen zijn vader aan dezelfde academie contrabas begon te spelen, duurde het niet lang of ook Olivier had de passie voor de contrabas te pakken. Wekelijks ging hij mee naar de lessen van zijn vader en een jaar later schreef ook Olivier zich in voor contrabas in de klas van Ludo Joly. Daar studeerde hij af in 2002 met grootste onderscheiding, waarvoor hij van de stad Turnhout het ’Legaat van Hemel’ uitgereikt kreeg.

 

Ondertussen slaagde Olivier voor de toelatingsproef aan de kunsthumaniora van het Lemmensinstituut. Daar volgde hij viool bij Joseph Luyten en contrabas bij Etienne Siebens.

 

Hogere studies volgde hij aanvankelijk in België aan het conservatorium Gent (klas van Ludo Joly) en het Lemmensinstituut (klas van Jan Buysschaert). Aan het Lemmensinstituut behaalde hij zijn eerste prijs notenleer in de klas van Hilde Clement met grootste onderscheiding en complimenten van de jury.

 

In 2007 slaagde Olivier voor het toelatingsexamen in de klas van Carol Harte (Koninklijk Concertgebouworkest, Amsterdam). Daar ontwikkelde en verfijnde hij zijn speeltechnieken in een 4-jarige opleiding (professionele bachelor). In 2011 studeerde hij af en slaagde hij voor een toelatingsexamen bij de Alliantie Kunsten waar hij in 2013 een professionele Master of Music bemachtigde.

Tijdens zijn opleiding volgde Olivier ook Masterclasses. De meest prominente namen onder deze zijn Thierry Barbé (FR, aanvoerder contrabas in de Opera van Parijs) en Zoran Markovic (SLO, gerenomeerd solist contrabas).

 

Sinds 2001 is Olivier zeer actief in het professioneel podium–leven in binnen- en buitenland. Naast het verzorgen van recitals is hij ook actief als contrabassist bij tal van semi– en professionele orkesten waaronder:

Toxandria Strijkersensemble - Filharmonisch Jeugdorkest van Vlaanderen (FJOV) - Nuova Sinfonia Gandavence - Marsyas Ensemble - Collegium Frascati - Frascati Symphonic - Belgische Kamerfilharmonie - Nationaal Orkest van België - Brussels Philharmonic (voormalig VRO) - Magogo strijkorkest - Filharmonie Zuidnederland (voormalig BSO en LSO) en andere samengestelde ‘ad hoc’–orkesten.

 

Als solist verzorgde Olivier het concerto van D. Dragonetti, begeleid door het strijkersensemble Toxandria en het concerto van S. Koussevitsky, begeleid door het VUB Symfonisch Orkest.

 

Momenteel heeft Olivier een vaste functie in:

• De Belgische Kamerfilharmonie als tutti contrabassist

• Collegium Frascati en Frascati Symphonic als aanvoerder en coach van de contrabassen.

 

Om, naast deze grote bezettingen, ook zijn ervaring in de kamermuziek en als solist verder uit te diepen richtte hij met accordeonist Jef De Haes het duo ’According to Bass’ op.

 

Links:

Belgische Kamerfilharmonie

Frascati Symphonic

© 2012 - 2013 - Copiviono - Olivier Garnier